onsdag 11. februar 2009

Analyse av ”kruttrøyk”
- Bokens navn: Bak skapet står øksen
- Forfatter: Torborg Nedreaas
- Forlagt av: H. Aschehoug & Co
- Utgitt: 1975
- Sider: 136

”Kruttrøyk” (novellen) handler om Trygve og hans mors liv under andre verdenskrig her i Norge. Moren påstår at Trygve bare er ute og drikker og danser mens resten av landet blør under okkupasjonen av tyskerne. Novellen er skrevet på en grå og trist måte. Dette kan også forstå når man leser novellen. Man får ett inntrykk av at levestandarden er nokså dårlig, dette kan man se på hvordan moren oppfører seg. Du kan forstå at rommet hennes er kaldt, og at hun har vært ute og frøs, og som resultatet av det har gjort henne syk. Som sagt så handler novellen om Trygve og moren hans og deres under okkupasjonen av tyskerne. Moren syns Trygve er ubrukelig.
Temaet tror jeg er ”lojalitet” mot nasjonen og familien din. Mor er jobber og sliter for å leve, vi får et inntrykk at han bare drikker, og at han er verken lojal mot mor eller nasjonen, men det kan hende at han skjuler noe. Budskapet i novellen er nok også lojalitet mot mor og nasjon. Man skal ikke gjøre sin mor til en skam. Denne novellen er utgitt etter andre verdenskrig, så den er ikke skrevet på ”moderne norsk”, slik de fleste bøker er skrevet nå. De sier for eksempel fanden/ fa`n istedenfor faen. De sier også piker, det er ikke så vanlig å si det nå lengre. Forfatteren har skrevet på østlandsdialekt, så jeg har ikke noen vanskeligheter med å forstå novellen. Novellen var ikke tung å lese, og bruker ingen fremmedord.

Denne novellen passer nok best personer som er eldre, som 40 åringer, men det betyr ikke at den ikke passer til norske ungdommer, men en må nok være litt interessert i andre verdens krig. Forfatteren har laget en god novelle, den fanger min interesse. Forfatteren har lykkes med novellen. Boken er egentlig en novelle samling. ”kruttrøyk” (novellen jeg analyserte) er fra novellesamlingen ”bak skapet står øksen”. Denne boken inneholder 13 noveller som handler om okkupasjonstiden. Boken handler om forholdet mellom tyskerne og nordmenn, og problemstillinger. Jeg valgte egentlig denne boken ved en feil, for jeg trodde den boken var en roman, men det viste seg å være en novellesamling, men jeg likte egentlig denne boken litt, og syns også folk kanskje burde ta seg tid til å lese den, men den burde leses på god tid, for noen av novellene i denne boken, må man lese mellom linjene.

Ingen kommentarer: